De omgeving van het Iseomeer

Het Iseomeer wordt omgeven door een aantal  interessante en authentieke natuurgebieden waar het toerisme nauwelijks een rol speelt.

De beroemde wijnstreek Franciacorta
Het Iseomeer wordt omgeven door de groene heuvels van het mooie wijngebied Franciacorta, waar uitstekende over de hele wereld bekende, wijnen worden geproduceerd en gebotteld. In deze streek is de wijnbouw al honderden jaren een  belangrijke inkomstenbron. De Franciacorta is ook bekend vanwege de vele smaakvolle
gastronomische specialiteiten. Naast de traditionele boeren gerechten speelt vis uit het Meer van Iseo een belangrijke rol in de streekgerechten van Franciacorta.
Voor het behoud van het charmante landschap worden steeds meer oude boerderijen gerestaureerd en probeert men verdere bebouwing van de streek tegen te gaan. 


Torbiere del Sebino, natuurreservaat
Ten zuiden van het Iseomeer ligt het interessante natuurreservaat "Torbiere del Sebino". Het beschermde natuurgebied met karakteristieke rietkragen is een paradijs voor vogelaars en van internationaal ecologisch belang. Tijdens het broedseizoen zijn hier circa 17 vogelsoorten zijn hier te bewonderen, waaronder futen, meerkoeten en reigers. Vanuit o.a. het stadje Iseo en het klooster van San Pietro zijn er gemarkeerde routes door de Torbiere del Sebino.

.

Klooster van San Pietro
Het Romaanse klooster van San Pietro in Lamosa ligt in de gemeente Provaglio d'Iseo. Het klooster werd ooit gesticht door de monniken van Cluny in het jaar 1083 op de plek van een oude Romeinse tempel, die waarschijnlijk gewijd was aan de  god Mithras. In de 16e eeuw werd het klooster verfraaid met een aantal belangrijke uitbreidingen,  zoals een bijzondere kapel met de naam "Disciplina di Santa Maria Maddalena". In kapel bevinden zich enkele kostbare fresco's, waaronder een cyclus die het leven van Jezus verbeeld. Het klooster was lange tijd particulier bezit. In 1983 werden gedeeltes van het voormalige klooster opengesteld voor het publiek.

Prehistorische rotstekeningen in Val Camonica
De Val Camonica (ook wel genoemd Valcamonica) is een prachtige vallei ten noorden van het Iseomeer en zeker een bezoek waard. Val Camonica heeft één van 's werelds grootste verzamelingen van prehistorische rotstekeningen. De spectaculaire rots- tekeningen van Val Camonica staan sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van Unesco.
Voor wandelliefhebbers is de vallei een aanrader.

        

 

 Tips Iseomeer

Bootdiensten Iseomeer

Er zijn regelmatige veerdiensten
tussen de stadjes aan het Meer
van Iseo en Monte Isola.


Wandelen omgeving Iseomeer

Het fraaie landschap rondom het meer is ook geschikt voor liefhebbers van wandeltochten.