The Floating Piers tussen Monte Isola en Sulzano

Drijvende loopbruggen over het Iseomeer, van installatiekunstenaar Christo
Het meer van Iseo is tussen 18 juni en 3 juli 2016, onderdeel van het kunstproject 'The Floating Piers' van de beroemde installatiekunstenaar en architect Christo. De 80 jarige kunstenaar is vooral bekend geworden door 'inpakken' van gebouwen en objecten, waaronder Pont Neuf in Parijs en de Rijksdag in Berlijn. In de zomer van 2014 heeft Christo, met een aantal medewerkers, verschillende locaties gespot bij een aantal Noord-Italiaanse meren, en hij vond het Iseomeer het meest inspirend voor zijn Floating
Piers.

Lopen over het 'water' van Sulzano naar Peschiera Maraglio en San Paolo
Bezoekers van het 16-daagse project lopen over een drijvend wandelpad dat bestaat uit, met geel nylon bedekte, pontons. De drijvende loopbruggen worden opgebouwd uit ongeveer 200.000 polyethyleen blokjes, die bedekt worden met 70.000 vierkante meter geel gekleurd, geweven nylon. De Floating Piers verbinden het plaatsje Sulzano met het dorpje Peschiera Maraglio, op Monte Isola en vandaar loopt het pad verder naar het piepkleine eilandje San Paolo. Het kunstwerk zal nog circa anderhalve kilometer doorlopen in de straten van Sulzano en Peschiera Maraglio. Het spraakmakende project is ook zichtbaar vanaf de omliggende bergen. De verschillende effecten van het (zon)licht op het drijvende kunstwerk zijn dus op afstand waarneembaar en zullen, door het panoramische effect, fantastische plaatjes opleveren. 

Het plaatsje  Peschiera Maraglio op Monte Isola
Pieschiera Maraglio: hier ongeveer liggen  vanaf 18 juni de drijvende pieren

Er worden circa 500.000 bezoekers verwacht 

De installatie zal het Iseomeer en Monte Isola veel bekendheid en bezoekers opleveren, toch zijn er ook tegengeluiden te horen van enkele bewoners van het gebied. Men vindt het een aantasting van de natuurlijke schoonheid van het Lago d'Iseo en het eiland Monte Isola en sommige inwoners zijn bezorgd over de grote aantallen bezoekers die de kleine dorpjes zullen overspoelen. Volgens een ruime schatting worden er circa 500.000 bezoekers verwacht. Of dat haalbaar is in 16 dagen is maar de vraag, dat de lokale economie een oppepper krijgt is zeker en de kunst- en architectuur liefhebbers kunnen, als het weer meezit, met volle teugen genieten van dit bijzondere project in de prachtige omgeving van het Iseomeer. Na afloop van de tentoonstelling zullen alle gebruikte materialen worden verwijderd en gerecycled worden.

Het eilandje San Paolo ligt in het Iseomeer
Het eilandje San Paolo wordt 16 dagen verbonden met Monte Isola door Floating Piers
 Tips Iseomeer

Bootdiensten Iseomeer

Er zijn regelmatige veerdiensten
tussen de stadjes aan het Meer
van Iseo en Monte Isola.


Accommodatie omgeving Iseomeer

Normaal is er voldoende accommodatie rond het Iseomeer, maar door de Floating Piers zijn veel hotels al volgeboekt tegen hogere prijzen dan gebruikelijk in juni. De meeste kans om betaalbaar te overnachten tussen 18-06 en 03-07 is in het plaatsje Brescia op 24 km van Sulzano, en een half uurtje met de regionale trein. Via de website van Booking.com kun je gemakkelijk verschillende hotels vergelijken en boeken rondom Iseo en Brescia.